SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4680. Utan titel

När man var ung och gick på museum med mor och far såg man ibland målade tavlor med en förklaring under tavlan där det stod konstnärens namn och sedan ”Utan titel”??

På den tiden var det vanligt att man tilltalade en person med deras titel?? –som magister Thynelius?? –eller hans bror major Thynelius?? Anmärkningsvärt är att den ene var min lärare på högstadiet i Linköping och den andre var min chef på I4 regementets stabskontor??

I landet utom sig har man slutat med titel vid tilltal av vuxen person?? –det är annorlunda i Tyskland, England och USA. I England och USA heter undertecknad ”Doctor Bovin” och i Tyskland var det vanligen Professor eller Professor Doktor Bovin. Det senare var aktuell när man blev utnämnd till chef för elektronmikrokopi vid Universitetet i Bonn. Tyvärr avböjde jag det jobbet i Bonn, ty en gång Lund alltid Lund.

Långt senare insåg den lille pojken att det var inte konstnären som var utan titel?? –utan det var tavlan??

Precis som i det här fallet?? –där bilden saknar titel??

Utan titel. Lund anno 2024-04-27

Inlagt 2024-04-29 00:13 | Läst 747 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Senaste gången någon använde min akademiska titel i talat språk, var när jag på Riddarhuset samtalade med en gammal greve, huvudman för sin ätt. Det var väl sådär en 35 år sedan, och sammanhanget var ett avhandlingsarbete:
"...magistern har helt rätt. Det har gått till precis så där. Det finns material i vårt släktarkiv, men jag kan inte..."

Annars påpasslig bild som vanligt - men hemsk! Skall den illustrera ärftlighet eller miljöpåverkan?
Svar från Bob Bovin 2024-04-29 09:23
Hej Peter,
Det gläder mig att läsa din text. Den greven var bildad och uppskattade kunskap.
Först gången någon sa en titel till mig var när jag skulle hyra ett rum i Örebro på 60-talet. Jag skulle börja läsa till ingenjör där. Hon använde tilltalet kandidaten.
Långt senare fick jag reda på att det var vanligt i Lund att man använde en titel högre än den verkliga. Det vill säga Dr X var antagligen Fil lic X. Kanske för säkerhets skull och för att smickra.
Tack magistern
Bob
syntax 2024-04-29 09:30
Visst var den greven djupt bildad - men för att komma åt honom överhuvudtaget (det var en av landets tunga ätter), fick jag göra skriftlig ansökan på Riddarhuset. Där fläskade jag naturligtvis på med vad jag hade...
Vid samtalet tilltalade jag självklart honom som Greven, och han använde då min akademiska titel (gissa om man kände sig mikroskopisk i omgivning och sammanhang).

Lite kul var det - skall professorn veta.
Hej Bob.
Bilden här behöver ingen titel heller. Man ser en situation som vi alla kan känna igen – antingen med våra egna barn eller med våra barnbarn. Nu kan det räcka – det har varit en tung dag på dagis.
Jag har aldrig kunnat kalla mig själv varken doctor eller professor. Det blev bara kontorassistent, bogholder, kontorchef, regnskabschef och prokurist. På 5 olika arbetsplatser under 42 år. Mest inom bilbranchen.
Med många vänliga hälsningar från Erik
Svar från Bob Bovin 2024-04-29 18:21
Hej,
Tack. Hem från dagis var en fin tolkning.
Det var en imponerande stegring av ansvar inom ekonomi.
Ha det väl
Bob