The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6622 // Tvingande bilder tas mycket bra med en iPhone! :)

iPhonebild! Med objektivet som har den konstiga lilla vita pricken till vänster framtill på objektivet!

När jag ser något som jag vill visa för andra, då är iPhonen helt perfekt! Och de flesta bilder jag visar i bloggen är tagna med iPhone! Som den här! Är imponerad av den skärpa iPhonen kan ge! Ofta bättre skärpa än den skärpa jag kan få med min Leica M6 och film!
Nu börjar det brännas va! :)

Nåja, men jag tror ändå att det är en invand känsla hos mig att vilja fota med Leica M6! Det mesta vi gör är invant, fast vi inte vill riktigt erkänna det! Och så tycker jag det är mycket roligare att fota med M6:an! Och en känsla kommer in i fotograferingen! Och så syns jag mer! :)
- Vadå roligare, tycker nog någon, att få sämre skärpa och att det tar tid att få fram bilderna? E det så himla roligt? Ibland tar det ju orimligt lång tid då du lägger filmen i kylskåpet ett halvår innan du framkallar! Hur kul e det? ;)

Nu kan det här roliga vara olika för olika människor! ;) Att fota onödigt långsamt och med sämre skärpa menar jag! En del gillar även att göra det med en Nikon F, eller en gammal Pentax eller liknande! Eller tom. med en mycket gammal Contax! ;) Och visst kan man få bra skärpa med de här gamlingarna också, men en iPhone slår dom inte!
Så vad är det här? Aningen förirrat tycker jag!

Så nog om detta för tillfället! Så vi tar nytt ämne! (Det e så man kommer ifrån känsliga saker, man byter ämne)
Så  går va vi ute vid Tullgarns slott! Det duggade, så det va folktomt runt slottet! Men efter ett tag slutade det regna och solen kom fram, men vinden va kylig! Efter ett tags letande så hittade vi en bra fikaplats uppe på borggården eller vad man skall kalla den lille parken på framsidan a slottet! Där fanns en soffa där vi kunde sitta i lä och fika! Och solen värmde! :) Jag tror dom som bodde i slottet inte va uppstigna ännu, för det va fördragna gardiner överallt! Både på bottenåningen och på övervåningen! Eller så hade dom inte kommit ut till sommarhuset ännu!

Och fotandet med den utgångna negativa färgfilmen fortsätter! Jag tog faktiskt två bilder med M6:an ute vid Tullgarn!  :)

/Bengan

Ps. Det här med tvingande i rubriken, så menar jag att man ofta "måste" ta en bild på något man ser!
Bara för att det går!  ;)

Inlagt 2024-04-29 07:45 | Läst 919 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Den bästa kameran är den du har med dig! Där är mobilen helt överlägsen.
Bättre en mobil i handen än tio Leica i bokhyllan!
Nog går det att ta en snyggare bild på en Leica M6 - iPhone eller inte!
Det går att göra det med en 100 år gammal kamera - om fotografen vill.
Jag får dåliga vibbar, när jag se en Leica liggande "på rygg" på grund av att jag hade min M6:a på det viset under en fikapaus utomhus med påföljd att solen brände ett hål i tygridån, vilket blev mycket dyrt att reparera. På den tiden hade Leica en verkstad i Köpenhamn, jag tog flygbåten över sundet och kunde personligen prata med teknikern och fick en "bakläxa" av honom.
Mvh Wolfgang
syntax 2024-04-29 09:23
Vill minnas att Summilux 1,4/35mm var ridåätaren nummer ett i sammanhanget. Jag hade en sådan på min M4 på 1970-talet - men jag aktade mig.
elgenper 2024-04-29 09:39
Kan inte vara särskilt kul för en sensor i en spegellös digitalare heller att få en het solpunkt på sig, avstängd eller ej. Jag lyckades klara tygridån i min gamla M2, men det kom liksom att sitta i ryggmärgen vad man INTE gjorde. Och så har jag fortsatt sen dess, och inget i den vägen har hänt.... ännu....

Vore intressant att höra om någon faktiskt fått en sensor skadad på det viset?
Man har i alla tider, ända sedan fotografins begynnelse, önskat en snabbare process från exponering till - så att säga - färdig produkt. Det här är inget nytt. Man har fixat med portabla fotolabb på flygplan, sköljning i T-sprit, snabb skickning via telefotosändare, plastpapper och framkallningsmaskiner. Inget nytt med digitalfoto alltså. 
Svar från Benganbus 2024-04-29 12:30
Jag tycker lagom snabbt är bäst, om man nu inte är pressfotograf eller har atelje och kunden står och väntar på bilden man tog nyss!
/B
Ps. Men det e klart, skall man blogga varje dag så e ju en iPhone bra att ha! :)
Vi satt på fikarasten på jobbet och pratade om mitt fotograferande och mitt bildarkiv i pergamynblad med egenhändigt framkallade småbildsfilmer ända från 1970-talet…varpå den fåordige men alltid lika slagfärdige Einar inflikade: ”…du ska inte va så negativ, Börje…”😉🥸

Jag håller med dig helt, Bengt: Att fota med Leican är det roligaste, men att då och då använda kameran i iPhonen är ibland det nödvändigaste…
anser den här ”bakåtsträvaren” som gladeligen fortsätter att ”soppa” och digitalisera mina filmer i småbildsformat…
/Canalog
Jag använder min kamera som en analog kamera. vissa dagar ingen bild alls, en annan dag, kanske två bilder som håller och då längtar jag hem och kolla bilderna nogrant i datorn. Annars ganska likt spinnfiske tycker jag.Ena dagen napp andra dagen dött, om man inte fiskar med stora nät, vilket kan jämföras med ständigt tryckande på en mobil./ Bengt.
Man kan ju se saken på olika sätt... Som Jono Slack uttrycker det:

"Apparently the best camera is the one you have with you, so make sure that you always have your best camera with you!"