Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Arbetets museum delar ut dokumentärfotopris

Arbetets museum delar ut dokumentärfotopris

Foto: Thomas Wågström. 

För tioende året i rad har Arbetets museum delat ut ett pris för bildverksamhet med dokumentär inriktning. Pristagarna i år är fotograferna Johan Bävman, Lisa Thanner och Thomas Wågström.

Arbetets museum tillkännagav idag 2010 års pristagare. Det tioårsjubilerande fotopriset kommer att delas ut i samband med ett seminarium på Arbetets museum i Norrköping den 8 november. Fotopriset är resultatet av ett samarbete mellan museets tre huvudmän KF, LO och TCO.

Johan Bävman, pressfotograf vid Sydsvenska Dagbladet, får 20.000 kronor för sitt dokumentära fotoprojekt”Albino – i skuggan av solen”. Juryns motivering var; "en grupp unga människor som utsätts för omväldens vidskepelse och solens sjukliga påverkan - i båda fallen med livet som insats. Men i det mörka speglas också det ljusa glädjefulla och hoppet om en bättre framtid."

Lisa Thanner belönas också med Arbetets museums fotopris "för sitt breda engagemang runt den dokumentära bildens vikt och framtid. Hon har i sitt dagliga arbete visat på bildens kraft i berättelser om den autistiske Victor, hemförlossningar och det njutningsfulla livet på Valhallabadet. I dessa berättelser förenas den visuella berättarförmågan med en omvittnad yrkesskicklighet och stringens till stor bildjournalistik." Lisa är anställd pressfotograf vid Göteborgs-Posten.

Sist men inte minst får Thomas Wågström också 20.000 kronor för sin fotografi med motiveringen; ”för sin svartvita, svarslösa fotokonst som rört sig mellan manliga världar och minnets poesi. Hans formstarka skildringar leder oss in i tillvarons utsnitt, där det drömska, gåtfulla, inåtblickande blir till lätt svävande magi. Han uppmärksammas för sin samlade bokproduktion och det brinnande engagemanget för svensk fotografi som tagit sig uttryck som lärare, mentor och gallerist." Thomas arbetar som fotoförfattare, frilansfotograf och gallerist.

Årets jury bestod av Juryn Anders Lindh (Arbetets museum), Michael Hagström (KF), Lennart Frykskog (TCO), Börje Söderström (LO) och Göran Widerberg (Dagens Arbete).

Läs mer om stipendiet och pristagarna här.



Publicerad 2010-06-30.

Thomas Wågström. Foto: Marie Lundquist.

Bild från projektet Albino - i skuggan av solen. Foto: Johan Bävman.

Johan Bävman. Foto: Anna Bank.

Bild ur ett reportage för -Posten om Metaltown, en hårdrocksfestival i Göteborg. Foto: Lisa Thanner.

Lisa Thanner.

Bli först att kommentera


Merläsning

ANNONS